27-06-11

Kroningsfeesten en Heggewonder erkend als cultureel erfgoed

kroningsfeesten tongeren.jpgBRUSSEL (KerkNet) - De Vlaamse overheid erkent de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren en de 25-jaarlijkse Ommegang van de Hegge in Poederlee als ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’. Van de veertien nieuwe aanvragen werden er uiteindelijk zeven weerhouden. Daaronder ook de ‘Last Post’ in Ieper en de Vlaamse beiaard- en bierbrouwcultuur. Vlaams minister Joke Schauvliege: “We bouwen voort op de Unesco-conventie uit 2003 en hechten in die lijn groot belang aan de inventarisatie van immaterieel cultureel erfgoed. Zo laten we kennis over tradities, gewoontes en gebruiken niet verloren gaan.” 


De Kroningsfeesten in Tongeren worden zevenjaarlijks georganiseerd en vonden het laatst in 2009 plaats. De feesten, met een processie en een historische stoet ter herinnering aan de kroning van het Mariabeeld, kunnen telkens rekenen op massale belangstelling uit binnen- en buitenland. De Kroningsfeesten worden beschouwd als grootste Mariale processie in ons land. De traditie, waarin het genadebeeld uit 1479 centraal staat, gaat terug tot de veertiende eeuw. 

De 25-jaarlijkse historische ommegang van de Hegge in Poederlee (Lille) gaat terug op een legende over de diefstal van een kelk en ciborie met gewijde hosties. Eerst bleken de hosties onvindbaar, tot ze plots na zeven dagen en zeven nachten voor een konijnenhol lagen. Sinds de 18de eeuw wordt het Heggewonder herdacht. In 2012 is het de 600ste verjaardag van het Heggewonder. De laatste editie van de ommegang in 1987 werd bijgewoond door 20.000 toeschouwers.

De commentaren zijn gesloten.