20-06-11

Leken mochten in middeleeuwen wel de bijbel lezen !

bibjel, delft, middeleeuwen, groningen, rijksuniversiteit, reformatie, bijbel, bijbelvertalingen, protestanten, HILVERSUM (KatholiekNederland/IKON/ANP) – Al in de middeleeuwen had zowel de elite als de gewone man een bijbel in huis. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat stelt het bekende beeld bij dat arbeiders, zoals de timmerman en de kleermaker, pas sinds de Reformatie uit de Bijbel lezen. Het gebruik van Bijbelvertalingen is dus geen protestantse uitvinding, zoals protestanten onder leiding van hervormer Maarten Luther hebben willen doen geloven.

(Illustratie : Laatste pagina uit de eerste gedrukte bijbel uit de Nederlanden. In de laatste zinnen staat te lezen dat de bijbel in het jaar 1477 in Delft gedrukt is, jaren voor Luthers Bijbelvertaling in het Duits.Afbeelding: © Bijbelsdigitaal, Nederlands Bijbelgenootschap)

 

 


Tot nu toe werd aangenomen dat leken tot in de zestiende eeuw van de rooms-katholieke Kerk niet zelf in de Bijbel mochten lezen. In de Reformatie zei ook Maarten Luther dat gewone mensen van Rome niet in de Heilige Schrift mochten lezen, maar volgens de onderzoekers was dat propaganda. De Groningse wetenschappers zochten gedurende twee jaar in bibliotheken in Nederland, Vlaanderen, Frankrijk en Italië naar aanwijzingen over het Bijbelbezit. Dat bleek vooral in steden voor te komen, waar er meer ambachtslieden waren en tevens een elite die kon lezen en schrijven, maar niet in het Latijn.

 

Al ver voor Luther las iedereen de Bijbel

De commentaren zijn gesloten.