13-06-11

Leuvense professor buigt zich over theologie van 'Lam Gods'

lam gods van eyck.jpgLEUVEN (KerkNet) – Professor emeritus Luc Dequeker (KU Leuven) heeft zopas een theologisch werk over het Lam-Godsretabel van de Gebroeders Van Eyck gepubliceerd. In zijn nieuwe boek ‘Het Mysterie van het Lam Gods. Filips de Goede en de Rechtvaardige Rechters van Van Eyck’ (Annua Nuntia Lovaniensia LXIII, Peeters, Leuven, 2011) gaat de auteur in tegen de sensatieliteratuur rond het bewuste retabel en pleit voor een betere voorbereiding van de gidsen ten dienste van de toeristen. 


Volgens Dequeker schetst het Lam-Godsretabel een beeld van het ‘Duizendjarige Messiaanse Rijk’ in het teken van de Bourgondische hofideologie. Het herstel van de eenheid in de Kerk na het westerse schisma, de beoogde bevrijding van Jeruzalem en de ultieme bekering van de Joden, werden in de eerste decennia van de vijftiende eeuw ervaren als tekenen dat het Godsrijk op aarde was ingezet. 

Volgens professor Luc Dequeker was het wereldbekende retabel oorspronkelijk bedoeld voor de kapel van het Prinsenhof in Gent. Het was een geschenk vanwege de in Brugge gevestigde Spaanse kooplui uit Burgos, naar aanleiding van het huwelijk van Filips de Goede met Isabella van Portugal, en de doop van hun tweede kindje in Gent op 6 mei 1432. Na correctie van dit al te enthousiaste wereldbeeld (millenarisme) werd het retabel overgebracht naar de kapel van het echtpaar Vijd – Borluut in de toenmalige Sint-Janskerk te Gent, die later kathedraal werd.

De commentaren zijn gesloten.