11-06-11

Paus ontmoet Roma en Sinti

pape roma.JPGROME (KerkNet/RadVat/La Croix) – Paus Benedictus XVI ontmoette vandaag zaterdag een 1.500-tal Sinti en Roma, naar aanleiding van een bedevaart die de Pauselijke Raad voor Migranten en de Migrantenraad van de Italiaanse bisschoppen organiseren ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de zigeuner en martelaar Zeffirino Gimenez Malla (1861-1936). 


De zalige Zeffirino Gimenez Malla werd tijdens de Spaanse burgeroorlog wegens zijn geloof vermoord. Meer dan een derde van de Sinti en Roma is afkomstig van landen buiten Italië. Vier zigeuners, onder wie een overlevende van het concentratiekamp van Auschwitz, kunnen persoonlijk met de paus in gesprek gaan en over hun leven getuigen. Vanuit ons land reisde een kleine delegatie van zigeuners af. Het gaat om mensen uit het zigeunerkamp in Wilrijk bij Antwerpen, Ook mgr Leon Lemmens, hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en referent van de Belgische bisschoppen voor de zigeuners, is in Rome aanwezig. 

Volgens pater Gabriele Bentoglio, vicesecretaris van de Pauselijke Raad voor Migranten en Reizigers, is het de eerste keer dat een paus zo’n grote groep Sinti en Roma heeft uitgenodigd voor een ontmoeting. Paus Paulus VI bezocht wel al een kleine zigeunergemeenschap in de buurt van Rome en ook Joannes Paulus II bekommerde zich sterk over hun lot. 

Na de ontmoeting met de paus houden de Sinti en Roma een gebedswake in de kerk van Sint-Bartolomeus. Tijdens die plechtigheid wordt een relikwie van de zalige in de kerk geplaatst. Katholieke verenigingen die de rechten van Sinti en Roma behartigen benadrukken naar aanleiding van deze bedevaart nogmaals hun recht op onderwijs, arbeid, onderdak en medische zorgen.

De commentaren zijn gesloten.