05-06-11

Spaanse bisschop Juan de Palafox y Mendoza : merkwaardige zalige

Juan de Palafox y Mendoza.jpgBRUSSEL (KerkNet/OSR) – Op 5 juni wordt de Spaanse bisschop Juan de Palafox y Mendoza (1600-1659) zalig verklaard. De bisschop was geruime tijd gouverneur in Mexico. Het proces voor zijn zaligverklaring, dat in 1726 startte, nam drie eeuwen in beslag. ‘L’Osservatore Romano’ bestempelt de zaligverklaring als “een van de meest complexe zaligverklaringen uit de geschiedenis van de katholieke Kerk”. 


Palafox y Mendoza werd in 1600 in Navarra geboren in een familie van molenaars. Hij werd in 1629 tot priester gewijd en werd de kapelaan van Maria van Oostenrijk, de zuster van de Spaanse koning Filips IV. Hij vergezelde haar op verschillende reizen in Europa. In 1639 werd hij tot bisschop gewijd van Puebla de los Angeles in Mexico. Historici prijzen Palafox wegens zijn buitengewone intelligentie, integriteit en inzet. 

De nieuwe zalige wordt bestempeld als een van de boeiendste en belangrijkste figuren van de zeventiende eeuw: hij was bisschop, politiek denker, koninklijk gezant, schrijver, dichter, uitgever, beschermer van de kunsten, commentator van de H. Theresa en beschermer van de Indianen. Die laatste probeerde hij te beschermen tegen de Spaanse wreedheid en gedwongen bekeringen. Daarnaast was hij een asceet. Hij stond bekend wegens zijn grote spiritualiteit en als onverschrokken verkondiger. Hij wekte echter de woede van de jezuïeten, die hem tot twee keer toe probeerden te laten excommuniceren (in 1647 en 1649). Telkens botsten zij op een veto van paus Innocentius X. 

In 1649 werd Juan de Palafox door koning Filips IV teruggeroepen naar Spanje. Hij bleef tot in 1654 in de Raad van Aragon actief. Hij overleed in 1659. In 1726 startte paus Benedictus XIII het proces voor zijn zaligverklaring. Pas in 2009 erkende paus Benedictus XVI zijn heroïsche deugdzaamheid. In 2010 werd een wonder erkend.

De commentaren zijn gesloten.