05-06-11

Paus steunt Kroatisch EU-lidmaatschap

paus zagreb.jpgBRUSSEL (KerkNet) – Paus Benedictus XVI leidde zaterdagavond een gebedswake met jongeren op het Josip-Jelacic-plein. De paus vroeg de massaal aanwezige jongeren om niet toe te geven aan goedkoop succes. “Geef uw zoektocht naar datgene wat U overstijgt en wat zin geeft aan het leven niet op voor materieel bezit. Moge Christus U daarbij als een helder licht aan de hemel leiden.” 


Paus Benedictus XVI had eerder op de dag, bij de start van zijn negentiende buitenlandse reis, een enthousiast onthaal gekregen. Op de luchthaven van Zagreb sprak hij uitdrukkelijk zijn steun uit voor het ‘logische en noodzakelijke’ Kroatische EU-lidmaatschap: “Cultureel was Kroatië altijd al onderdeel van Midden-Europa. Zijn bevolking is door en door Europees. Het historische en culturele Europese karakter van Kroatië wordt door EU-lidmaatschap slechts bevestigd”, aldus Benedictus, die ook de sterke christelijke identiteit van de Kroatiërs prees. 89,8% van de Kroatische bevolking is katholiek. 

Aan 400 wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en politici in het Nationaal Theater zei hij dat het westen zijn identiteit verliest indien geloof privézaak wordt. In een regio die getekend is door de bloedige Balkanoorlog benadrukte de paus dat godsdienst een kracht tot vrede moet zijn. 

Paus Benedictus XVI krijgt zondagmorgen, na de eucharistie ter afsluiting van het Gezinscongres, een missaal uit 1511 van aartsbisschop Josip Bozanić van Zagreb. Dit ‘missaal van de kerk van Zagreb’ werd net vijfhonderd jaar geleden gedrukt, bij een Duitse drukker in Venetië. Volgens de kardinaal bezit de publicatie ook een uitzonderlijke historische betekenis, omdat zij getuige is van de overlevingsstrijd van de bevolking van Zagreb te midden van de Turkse veroveringen. 

De commentaren zijn gesloten.