05-06-11

Paus bezoekt graf van legendarische kardinaal Alojzije Stepinac

alozije stepinac.jpgBRUSSEL (KerkNet/Dimanche) – Paus Benedictus XVI gaat vandaag voor tienduizenden gelovigen voor in de eucharistieviering in het tentoonstellingspark van Zagreb. Ook een bezoek aan het graf van de legendarische kardinaal en nationale held Alojzije Stepinac staat op het programma. De kardinaal was een van de vele, maar tegelijk ook een van de meest bekende slachtoffers van het bewind van de Joegoslavische dictator Josip Tito.


Toen partizanen in 1945 Zagreb naderden, werd Stepinac gewaarschuwd dat hij dreigde geëxecuteerd te worden, maar hij bleef op post. Kort daarna werd hij aangehouden, maar uit vrees voor volksprotesten opnieuw vrijgelaten. In 1946 werd hij nogmaals gearresteerd en tot 16 jaar dwangarbeid veroordeeld. In 1951 werd hij onder internationale druk vrijgelaten, maar hij bleef onder huisarrest. In 1953 werd hij tot kardinaal gecreëerd. Hij overleed op 10 februari 1960 op 61-jarige leeftijd en werd begraven in de kathedraal van Zagreb. 

Kardinaal Stepinac staat voor vele landgenoten tot op vandaag symbool voor het Kroatische verzet tegen de communistische machthebber. Toch is zijn rol niet helemaal onomstreden, omdat hij in de oorlogsjaren al te nadrukkelijk steun gaf aan het Kroatische Ustacha-bewind, dat met de Duitsers collaboreerde. Na de Duitse intocht riepen Kroatische nationalisten de onafhankelijkheid uit. Kroatië werd een vazalstaat van het Duitse Rijk. Stepinac was net als een aanzienlijk deel van de Kroatische clerus na jarenlange Servische onderdrukking het Ustacha-bewind niet ongunstig gezind, ook al trad dit bijzonder streng op tegen Serviërs en Joden. Toch staat het historisch vast dat Stepinac bijdroeg tot de redding van vervolgde Joden en ook vervolgde Serviërs in bescherming nam. Vanaf 1942 wordt zijn kritiek op het Ustacha-bewind en de concentratiekampen steeds feller. Pas in 1943 veroordeelde hij expliciet de Jodenvervolging.

De commentaren zijn gesloten.