28-05-11

Spiritualiteit in het digitale tijdperk

langs nieuwe wegen.jpgBRUSSEL (KerkNet/K&l) – Een prikkelend nummer van TGL.Tijdschrift voor Geestelijk Leven zoomt in op spiritualiteit in het digitale tijdperk. Filosoof Niek Wiskerke verwoordt het als volgt: „De grote theïstische tradities, zoals het christendom, zijn typische boekreligies (NVDR : dat is wel waar voor het judaïsme en de islam, maar niet voor het christelijk geloof, waarvoor niet een boek, maar een persoon, Jezus Christus, centraal staat). De boeiende vraag is: kunnen zij op den duur nieuwe, sociale media overleven of zijn ze zo vastgeklit aan een specifiek medium (het geschreven en gedrukte boek), dat de komst van deze invloedrijke nieuwe media, op termijn hun einde inluidt?”


De titel van de bijdrage van Filip Noël, uitgever bij de abdij van Averbode, voorspelt weinig goeds: Tegen beter weten in? Het religieuze boek heeft het immers bijzonder moeilijk, terwijl er toch een groeiende belangstelling voor ‘individuele spiritualiteit’ bestaat. Daarom doet een religieus schrijver als Anselm Grün het bijzonder goed evenals werk van de onvermijdelijke Bekende Vlamingen. 

Filip Noël: „Een uitgever kijkt met stijgende belangstelling naar de evolutie van het elektronische boek. Hier liggen misschien kansen om moeilijke titels niet meer op papier uit te geven en toch beschikbaar te stellen voor het brede publiek. Het is nog afwachten hoe populair e-readers en tablets worden, maar de opmars is wellicht nu al bezig. Misschien lezen we over enkele jaren Meister Eckhart, Anselm Grün en Enzo Bianchi alleen nog op iPad of een andere ereader. De toekomst zal het uitwijzen.” (EDS) 

Langs nieuwe wegen. Spiritualiteit in het digitale tijdperk,in Tijdschrift voor Geestelijk Leven, nummer 3, mei-juni 2011. Een los nummer kost 7,95 euro en is te bestellen bij Licap, Guimardstraat 1, 1040 Brussel, 02 509 96 72, info@licap.be.

Naar het mediacentrum

10:23 Gepost door Wally | Permalink | Commentaren (0) | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.