12-05-11

'Pedoseksuelen moet je vandaag vooral buiten de Kerk zoeken'

kerk,pedoseksuelen,seksueel misbruik,machtsmisbruik,samenleving,marc dutroux,gevangenissen,brugge,psychiaters,therapie,juridisch systeem,wet,gezin,onderwijs,sportwereld,johan baekeBRUSSEL (KerkNet/Kerk & Leven) – Nu ligt vooral de Kerk onder vuur, maar wat over pedoseksuele geestelijken naar boven komt, is slechts het topje van de ijsberg. Seksueel misbruik is machtsmisbruik. Was de Kerk vroeger een machtig instituut, vandaag is ze machteloos. Pedoseksuelen moet je in onze samenleving vandaag vooral elders zoeken, op plekken waar vandaag 'macht' te vinden is: in het gezin, in het onderwijs, in de sportwereld, in de therapie. Dat zegt gevangenispsychiater Johan Baeke in een interview met het weekblad 'Kerk & Leven'.


"Verlengen van de verjaringstermijn van seksueel misbruik van minderjarigen tot vijftien jaar, zoals de Bijzondere Kamercommissie voorstelt, volstaat niet want slachtoffers komen vaak pas op volwassen leeftijd tot besef, soms decennia na de feiten", aldus Baeke. "Als er één persoon justitie heeft veranderd, dan is het Marc Dutroux geweest. Justitie is een log beest dat maar beweegt als het op zijn staart wordt getrapt. Na zijn arrestatie in 1996 werd besloten pedoseksuelen te concentreren in gevangenissen, onder meer in Brugge, waar ik toen de enige psychiater was. De wet bepaalt dat een veroordeelde pedoseksueel slechts van strafvermindering geniet als hij therapie volgt, maar er bestond toen nauwelijks gerichte therapie. Therapie in de gevangenis werkt trouwens niet omdat een gevangenis geen therapeutisch milieu is." 

De psychiater meent dat ons juridisch systeem de regie van wat moet gebeuren met pedoseksuelen helaas nog te veel in handen van de daders zelf legt. "Zij beslissen uiteindelijk zelf of ze in therapie gaan of niet."

De commentaren zijn gesloten.