10-05-11

Arabische lente in Egypte dreigt nachtmerrie te worden

arabische lente.jpgBRUSSEL (KerkNet/Asianews) – Pater Rafic Greich, woordvoerder van de katholieke bisschoppen in Egypte, spreekt zijn bezorgdheid uit over het lot van christenen in Egypte. Het westen zou er goed aan doen om het militaire bewind te steunen, om radicale moslimbewegingen zoals de salafieten geen kans te geven en zowel moslims als christenen tegen geweld en discriminatie te beschermen.


“Het militaire bewind is te zwak en vreest extremistische groepen, die onrust en chaos proberen te creëren. De idealen van de volksopstand dreigen ingepikt te worden door een radicale islam en contrarevolutionaire groepen die banden hebben met het voormalige regime. ” 

Het voorbije weekend werden drie Koptische kerken in brand gestoken. Volgens sommige media kwam het leger laattijdig tussen om er niet van verdacht worden om voor deze of gene partij te trekken. Volgens Greich dreigt dit sectaire geweld zich al snel over het hele land te verspreiden. “Egypte staat aan het begin van een burgeroorlog, door extremistische groepen die in het hele land het geweld uitdragen.” 

Rafic Greich vertelt ‘Asianews’ dat er nog geen katholieke kerken zijn aangevallen. Toch wacht ook hen een onzekere toekomst. De ‘Arabische lente’ was een seculiere beweging, waarbij moslims en christenen hand in hand het bewind van president Hosni Mubarak ten val brachten. Maar de beweging is niet georganiseerd en slaagt er daardoor nauwelijks in ook politiek impact te hebben. Islamitische groepen zoals de moslimbroederschap benutten dit machtsvacuüm om hun macht op de Egyptische samenleving te versterken.

De commentaren zijn gesloten.