08-05-11

Paus Benedictus XVI looft historische rol van Venetië

benedictus xvi.jpgBRUSSEL (KerkNet/Kathpress) – Paus Benedictus XVI heeft zaterdagavond kort gebeden bij de relikwie van de heilige apostel en evangelist Marcus in de dom van Venetië. Kort daarvoor had hij al gewezen op de nauwe banden van het patriarchaat van Venetië en het Vaticaan en had hij eraan herinnerd dat de pausen Joannes Paulus I (1978), Johannes XXIII (1958-63) en Pius X (1903-14) hier voor hun pausverkiezing patriarch waren. “Bewaar deze christelijke erfenis en blijf de harmonie tussen geloof en rede nastreven.” 


In aanwezigheid van duizenden gelovigen op het bekende San Marcoplein van Venetië loofde Benedictus XVI de betekenis van Venetië als kunst en cultuurstad. Eeuwenlange vervulde deze handelsstad een brugfunctie tussen Oost en West, als ontmoetingsplaats van mensen van verschillende afkomst, taal, cultuur en godsdienst. “Ook vandaag nog kan Venetië die brugfunctie vervullen bij de dialoog tussen de verschillende volkeren en naties.” 

Zondagmorgen draagt Benedictus XVI een eucharistie op in de voorstad Mestre. Voor die plechtigheid worden 80.000 tot mogelijk zelfs 100.000 gelovigen verwacht.

De commentaren zijn gesloten.