08-05-11

'Nouwen was invloedrijkste spirituele schrijver van de 20ste eeuw'

henri nouwen.jpgBRUSSEL (KerkNet/Cathnews) – Het Amerikaanse katholieke persagentschap ‘Cathnews’ noemt de Nederlandse priester-auteur Henri Nouwen de belangrijkste en invloedrijkste spirituele schrijver van de twintigste eeuw. “Bovendien blijft hij tot op vandaag onverminderd populair.” 


‘Cathnews’ verwijst naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Hilary Clinton. Die bestempelde het boek 'The return of the Prodigal Son’ (‘Eindelijk Thuis’, uitgegeven bij Lannoo in 1991) van Henri Nouwen recentelijk als het meest invloedrijke boek uit haar leven. Volgens ‘Cathnews’ zijn er van Henri Nouwen wereldwijd meer dan zeven miljoen boeken verkocht. “Zijn boeken zijn vertaald in meer dan dertig talen.” ‘Eindelijk Thuis’ is ondertussen aan zijn 23ste druk toe en ging in het Nederlandse taalgebied meer dan honderdduizend keer over de toonbank. “Hij herschreef zijn boeken soms tot vijf keer, totdat ze de taal van hart spraken”, citeert het persagentschap de Amerikaanse oblaat, publicist en columnist Ron Rolheiser. 

Henri Nouwen werd in 1932 in Nederland geboren. Na zijn priesterwijding in 1957 studeerde hij psychologie in Nijmegen. Daarna specialiseerde hij zich in godsdienstpsychologie en psychiatrie in Kansas. Na een ontmoeting met Jean Vanier, de stichter van De Ark, brak hij in 1985 abrupt met de academische wereld. De laatste jaren van zijn leven verbleef hij in een Arkgemeenschap in Canada. Hij overleed in 1996.

De commentaren zijn gesloten.