07-05-11

Tsjchechische bisschop geïnspireerd door Pater Damiaan

tjechie,bisschoppen,priesters,tarcision bertone,rome,kathedralen,hradec kralove,dominik duka,praag,hlinsko,gregoriaanse universiteit,verenigde staten,kardinalen,corrado bafile,andrea cordero lanza de montezemolo,bloem van hawai,pater damiaan,damiaan de veuster,heiligen,katharina emmerichBRUSSEL (KerkNet/Kathpress) – De Tsjechische priester Jan Vokal wordt op zaterdag 7 mei door Staatssecretaris Tarcisio Bertone in Rome tot bisschop gewijd. Een week later wordt hij in de kathedraal van Hradec Kralove als bisschop geïnstalleerd. Hij volgt Dominik Duka op, die vorig jaar aartsbisschop werd van Praag. 


Jan Vokal verbleef het grootste gedeelte van zijn leven in het buitenland. Hij werd in 1958 in Hlinsko geboren en volgde later een ingenieursopleiding in Praag. In 1983 begon hij priesterstudies aan het Tsjechisch college in Praag. In 1989 werd hij priester gewijd. Vokal studeerde ook nog aan de Gregoriaanse Universiteit en in de Verenigde Staten, waar hij tevens priester was. In 1991 keerde hij terug naar Rome. Hij ging er aan de slag in het Staatssecretariaat en als secretaris van kardinaal Corrado Bafile. Later behaalde hij nog doctoraten in het kerkelijk en het burgerlijk recht. 

Het wapen van de nieuwe bisschop werd door kardinaal Andrea Cordero Lanza de Montezemolo ontworpen. Mgr. Vokal liet daarin het symbool van de Bloem van Hawaï als verwijzing naar pater Damiaan De Veuster, die in 2009 werd heiligverklaard, verwerken. De bisschop verwijst in zijn bisschoppelijk wapen naar pater Damiaan omdat die hem inspireerde tot zijn priesterroeping. Zijn bisschoppelijk wapen bevat ook nog verwijzingen naar Katharina Emmerich, Maria en de Heilige Geest, evenals de kathedraal van Hradec Kralove.

De commentaren zijn gesloten.