03-05-11

Nieuwe Spaanse kerkleraar

johannes van avila.jpgROME (KerkNet/Kipa-Apic) – Volgens het persagentschap IMedia wordt de Spaanse mysticus Johannes van Avila (1499-1569) tijdens de Wereldjongerendagen van augustus in Madrid uitgeroepen tot kerkleraar. De katholieke Kerk telt momenteel 33 kerkleraars, onder wie drie vrouwen. 


De Andalusische predikant uit de periode van de Contrareformatie werd vooral bekend als biechtvader van de heiligen Theresia van Avila, Franciscus Borgia en Johannes de Deo. Mensen kwamen speciaal naar kerken om naar zijn preken te luisteren. 

Johannes van Avilla werd in 1499 geboren nabij Toledo. Door zijn enthousiaste predicaties bracht hij een gelovig reveil tot stand. Hij was raadgever van vele jezuïeten, probeerde de clerus te hervormen en stichtte verschillende seminaries en universiteiten. Ignatius van Loyola probeerde hem tevergeefs te overtuigen om lid te worden van de jezuïeten. Hij overleed in 1569 in Montilla. Zijn bekendste werken zijn de ‘Geestelijke Brieven’ en een traktaat over ‘de christelijke volmaaktheid’. In 1893 werd hij zalig en in 1970 heilig verklaard. Zijn feestdag is op 10 mei.

De commentaren zijn gesloten.