28-04-11

Marcel Cloet is nieuwe voorzitter van Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede

marcel cloet.jpgBRUSSEL (KerkNet/IPID) - De Vlaamse bisschoppen bekrachtigden de benoeming van Marcel Cloet tot nieuwe voorzitter van Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede vzw. Marcel Cloet, priester van het bisdom Brugge, maar werkzaam in het vicariaat Brussel, volgt Jef Felix op, die voorzitter was van 2005 tot 2011. Marcel Cloet werd in 1943 geboren in het West-Vlaamse Pittem. Hij werd tot priester gewijd in 1968 en behaalde een doctoraat in de theologie en een kandidaatsdiploma in de pedagogie. 


Marcel Cloet heeft een lange staat van dienst in de katholieke arbeidersbeweging. Van 1971 tot 1978 was hij proost van het ACW van het arrondissement Ieper. Van 1978 tot 1984 was hij nationale proost van de Katholieke Arbeidersjeugd (KAJ). Na 8 jaar pastoor te zijn geweest van de Onze-Lieve-Vrouwparochie in De Panne, werd hij in 1992 nationale proost van de Kristelijke Werknemersbeweging (KWB). Van 2000 tot 2005 kreeg die taak een internationaal verlengstuk door zijn aanstelling tot internationale proost van de Wereldbeweging van Christelijke Arbeiders (WBCA). En van 2000 tot 2008 was hij voorzitter van Welzijnszorg. 

Sinds 2005 is Marcel Cloet lid van de dienst vorming & begeleiding van het vicariaat Brussel. Hij is sinds 2006 verantwoordelijk voor de Nederlandstalige pastoraal in de pastorale eenheid Sint-Gillis, waar hij ook woont. Hij is bovendien voorzitter van Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) voor het vicariaat Brussel (sinds 2008) en sinds 2010 vicariaal afgevaardigde voor de solidariteitsinitiatieven. 

NRV 

Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede (NRV) is een netwerk van 9 katholieke solidariteitsorganisaties die werkzaam zijn en werken in opdracht van of verbonden zijn met de Vlaamse katholieke kerkgemeenschap. Het netwerk neemt initiatieven tot overleg tussen die organisaties en andere verenigingen met als doel de communicatie, coördinatie en samenwerking te bevorderen. De ledenorganisaties van NRV zijn: Broederlijk Delen, Welzijnszorg, Welzijnsschakels, Pax Christi Vlaanderen, Missio, Caritas International, Caritas Catholica Vlaanderen, Kerkwerk Multicultureel Samenleven en Present-Caritas Vrijwilligerswerk (voorheen Caritas Gemeenschapsdienst). 

NRV is ook de lokale afdeling en het aanspreekpunt van het internationale netwerk van de commissies Rechtvaardigheid & Vrede (Justice & Peace) en vervult een schakelfunctie tussen de autonome diocesane en regionale werkgroepen voor Rechtvaardigheid & Vrede in Vlaanderen. NRV neemt daarnaast sinds 2005 ook de uitbouw op haar schouders van Ecokerk.

De commentaren zijn gesloten.