24-04-11

Mgr. Leonard pleit in paashomilie voor goede communautaire verstandhouding

andre-joseph leonard, bisschoppen, belgie, pasen, zondag, brussel, st.-michiels- en st. goedelekathedraal, seksueel misbruik, communautaire verstandhouding, vlamingen, franstaligen, homilieBRUSSEL (KerkNet) – In zijn homilie op Paaszondag in de Brusselse St.-Michiels- en St.-Goedelekathedraal kwam aartsbisschop André-Joseph Léonard nog even terug op de problematiek van seksueel misbruik. Maar de meeste aandacht ging zonder twijfel naar zijn pleidooi voor een betere communautaire verstandhouding tussen Vlamingen en Franstaligen, waaraan het aartsbisdom volgens hem een mooie bijdrage levert. 


“Beste broeders en zusters, bij de Palmzondagvieringen in Louvain-la-Neuve en in Mechelen, tijdens de indringende kruisweg in Koekelberg, en in de diverse chrismavieringen in Mechelen, Brussel en Nijvel heb ik, eens te meer, de schandalen opgeroepen die de Kerk in België op de proef hebben gesteld. De schandalen ook die bij de slachtoffers de pijn en kwetsuren weer hebben opengereten. Het laatste in die reeks schandalen was zonder twijfel het schokkende interview dat de vroegere bisschop van Brugge op 14 april gaf aan een televisiezender. Op de schandalen en op dat interview kom ik in deze paashomilie niet meer terug. Ik wil hier vandaag vooral goed nieuws brengen.” 

De aartsbisschop blikte nog even terug op de kruisweg op Palmzondag in Koekelberg en op de chrismavieringen in het aartsbisdom en onderstreepte dat die beleefd werden in een grote eensgezindheid tussen Vlamingen en Franstaligen, voorbij elke grens. “We leven in een tijd waarin we - in dit kleine land - het risico lopen te gaan leven in twee aparte werelden, die steeds meer van elkaar vervreemden. Net daarom waren die kruisweg en die chrismaviering een mooie bijdrage van de Kerk in Brussel en van ons bisdom aan een goede communautaire verstandhouding. Op enkele belangrijke sportieve momenten na (denken we maar aan het tennis, het voetbal of het wielrennen), is dergelijke verbroedering zeldzaam. De Kerk van Mechelen-Brussel heeft aan niemand de les te spellen, maar ze is wel gelukkig en fier om te tonen dat, ook in het België van vandaag, het nog mogelijk is om ieders taal te respecteren én te houden van de cultuur van zijn buren en daadwerkelijk met hen te verbroederen. En ik durf geloven dat er in dit land veel landgenoten zijn die die boodschap van broederlijkheid willen uitsturen naar de politieke klasse. Ook dat is Pasen. Het is durven gaan voor de verbondenheid, voorbij de legitieme verdediging van de respectieve regionale belangen.” 

De integrale tekst van de homilie is na te lezen via onderstaande link.


Naar de integrale tekst van de paashomilie van mgr. Léonard

De commentaren zijn gesloten.