21-04-11

247 volwassenen treden toe toe Katholieke Kerk

tertio, kerk, crisis, belgie, catchumenen, pasen, doopsel, vormsel, eucharistie, kinderen, volwassenen, paastijd, sacramenten, antwerpen, brugge, gent, vlaams-brabant, namen, doornik, luik brussel, evangelisatie, nieuwe evangelisatieANTWERPEN (KerkNet/Tertio) – Volgens het christelijke opinieweekblad ‘Tertio’ kiezen steeds meer volwassenen in ons land bewust voor toetreding tot de katholieke Kerk, ondanks de kerkcrisis. “De Belgische kerk verwelkomt dit jaar 152 catechumenen die in de paasnacht het doopsel, het vormsel en de eerste communie ontvangen. Daarnaast zijn er minstens 95 volwassenen die als kind werden gedoopt, maar niet gevormd en die dat sacrament nu in de paastijd ontvangen.” 


De rondvraag van ‘Tertio’ leert dat er dit jaar in het bisdom Antwerpen 12 catechumenen en 13 volwassen vormelingen zijn, in het bisdom Brugge 3 catechumenen en 1 vormeling, in het bisdom Gent 2 catechumenen en 1 vormeling, in het bisdom Hasselt 1 catechumeen en 4 vormelingen en in het vicariaat Vlaams-Brabant 5 catechumenen. In het zuiden van het land zijn er zoals ook de voorbije jaren beduidend meer nieuwe katholieken dan in het noorden. In het bisdom Doornik zijn er 41 catechumenen en 55 volwassen vormelingen, in het bisdom Luik 16 catechumenen, in het bisdom Namen 8 catechumenen en 9 vormelingen, in het vicariaat Waals-Brabant 17 catechumenen en 12 vormelingen en in het vicariaat Brussel tenslotte 47 Franstalige catechumenen. De Belgische Kerk verwelkomt dus in totaal 247 volwassen mannen en vrouwen. Ondanks de crisis houdt de stijgende trend aan, want in 2008 waren er in ons land 164 volwassenen die gedoopt en gevormd werden, in 2009 waren het er in totaal 154 en in 2010 stond de teller op 216. Toen ging het om 143 doopsels en 73 vormsels. 

De rondvraag maakt duidelijk dat het merendeel van de catechumenen van vreemde origine is. Het zijn migranten die de Europese kerk een nieuwe adem geven. Zij spelen een rol in de kerkvernieuwing die ook door de nieuwe evangelisatie wordt nagestreefd. Dat er niet zoveel autochtonen tussen de volwassen doopkandidaten voorkomen, komt omdat de meesten als kind werden gedoopt. Nog altijd wensen vele ouders dat hun kindje wordt gedoopt. Het vormsel is al minder evident en daardoor zie je bij de vormselkandidaten wel jonge Belgen opduiken die weer aansluiting zoeken bij de Kerk.

De commentaren zijn gesloten.