30-04-08

Banneux verwacht veel volk tijdens nieuwe bedevaartzeizoen


Rector Joseph Cassart
Bron: KerkNet

BRUSSEL (KerkNet) – Op 1 mei wordt met een internationale mis waarin mgr. Jousten, de bisschop van Luik, voorgaat het nieuwe bedevaartsseizoen in het nationale heiligdom van Banneux geopend. 2008 is bijzonder, omdat Maria net 75 jaar geleden aan Mariette Beco verscheen.

Daarom worden dit jaar extra veel pelgrims verwacht in de Waalse bedevaartsplaats. Rector Joseph Cassart (70) van Banneux heeft niet meteen een verklaring voor het blijvende succes.

“Volgens Jean-Pierre Delville, professor in Louvain-La-Neuve, is de boodschap van Banneux profetisch, als je die bestudeert tegen het licht van de opkomst van Hitler. Ook vandaag blijft de boodschap actueel, omdat zij ons naar de kern voert van het evangelie. Alle plaatsen waar Maria verscheen hebben een krachtige boodschap, maar dat is hier nog sterker het geval. Maria trekt het volk aan, zonder extra promotie of reclame. Zij geeft genade en steun en troost aan mensen die op bedevaart komen. Onze wereld heeft nood aan de herontdekking van een spiritualiteit van de genade. Er is geen eucharistie zonder priester en die laatste herinnert een gemeenschap eraan dat zij niet om zichzelf bestaat, maar dankzij de genade van de Heer.”
“Bedevaarders blijven massaal toestromen, maar wij merken steeds vaker dat groepen niet langer begeleid worden door een priester, omdat die vaak belast zijn met meerdere parochies en taken. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor diakens. In deze bedevaartgroepen reizen vaak gelovigen mee, die vervreemd zijn van de Kerk. Hier schuilt pastoraal een belangrijke uitdaging. De boodschap van de Maagd der Armen in Banneux heeft zich verspreid over de hele wereld. De verschijningskapel van Banneux is wereldwijd ontelbare keren in kleine kapelletjes nagebouwd en wereldwijd zijn er meer dan 5.000 beelden van de Maagd der Armen verspreid. Elke bedevaarder komt met zijn eigen taal en cultuur zijn geloof beleven.”

“Wij hebben meertalige vieringen en op zondag om halfelf ook altijd een internationale mis, die vaak wordt voorgegaan door de bezoekende bisschop. Op 10 mei gaat mgr. De Kesel voor op de jubileumdag voor het dertigjarige bestaan van Poverello en op 31 mei, de feestdag van Maria-Visitatie, is er ook nog de jubileumdag met de viering voorgegaan door kardinaal Danneels als pauselijk afgevaardigde. Maar ook cultuur is een belangrijke openingsdeur. Wij hadden een succesvolle kerststallententoonstelling en van 18 augustus tot 26 oktober loopt in de kathedraal van Luik een uitzonderlijke tentoonstelling met Mariakunst. Het hele bedevaartsseizoen is er in onze kerk een fototentoonstelling, met begeleidende teksten in zes talen en wij organiseerden al twee internationale colloquia en concerten.”

(Kerknet)

07:30 Gepost door Wally in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: bedevaarten, verschijningen, maria, kerk, bisschoppen, priesters, diakens | |  del.icio.us | | Digg! Digg |  Facebook |

Commentaren

eucharistie nederlands graag verneem ik het e-mailadres van het heiligdom omdat wij graag naar Banneux komen met ziekenzorg op 29 mei. Wanneer is er in de voormiddag een eucharistie?We komen uit de kempen - Herselt en waar kunnen we best middageten bekomen? Kunnen we aansluiten bij een andere groep want wij hebben geen priester. Bedankt , Frida

Gepost door: Vanhulsel Frida | 01-03-10

Reageren op dit commentaar

Dag Frida,

Alle inlichtingen betreffende Banneux zijn op de officiële website :

http://www.banneux-nd.be/

Gepost door: Walter Covens | 02-03-10

Reageren op dit commentaar

De reden waarom in bedevaartoorden de opkomst van de pelgrim groter wordt, terwijl toch anderzijds steeds minder gelovigen de liturgische vieringen in de kerken bijwonen heeft als eerste oorzaak het feit dat in een bedevaartsoord iets 'werkt' dat niet meer 'werkt' in de misviering geleid door de priesters. De boodschap van de priesters verschilt meestal in niets meer van de boodschap van het 'humanisme'. "Er zijn voor elkaar. Zijn we er voor elkaar, dan gaan we naar de hemel". Die boodschap, zegt Christus, hebben de heidenen ook. Die boodschap is waan. Zij 'werkt' niet. De boodschap van het bedevaartsoord komt uit de oeroude ziel van het volk, ziel, die, zoals Rector Cassart terecht zegt, meer dan ooit behoefte heeft herworteld te worden in de spiritualiteit van de genade, met andere woorden, in de radicaliteit van wat het evangelie vraagt., namelijk het tegenovergestelde van de boodschap van het humanisme. Het evangelie zegt dat ik eerst het Rijk Gods moet zoeken, en dat dan pas kwestie kan zijn van een naastenliefde die niet langer fariseïsme is. Bonhoeuffer, Bernanos, Bloy, Simone Weil en vele andere moderne profeten hebben dit verschil uitgelegd. Zij worden genegeerd. Simone >Weil leert ons dat het humanisme van wat Wildiers en Moeuller begrepen onder " Persoon en gemeenschap" in werkelijkheid neerkomt op een Godslastering. 'In een bedevaartsoord is alleen Christus aan het woord. via het hart van zijn Moeder Maria. Dat 'werkt' wel.

Gepost door: laurent bastiaens | 19-04-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.